Από αρχαιοτάτων χρόνων το κερί ήταν ευρέως διαδεδομένο για ποικίλες χρήσεις. Είναι γνωστό πως το χρησιμοποιούσαν σαν γραφική ύλη, τοποθετώντας μια στρώση επάνω σε πλάκες προκειμένου να γράφουν πάνω σε αυτές.
Στην πορεία των χρόνων το κερί αρχίζει να χρησιμοποιείται περισσότερο για οικιακή χρήση. Τα κεριά αυτά παρασκευάζονται κυρίως από ζωικό λίπος.
Το μελισσοκέρι κάνει την εμφάνιση του από το Μεσαίωνα ακόμη. Τι είναι όμως το μελισσοκέρι και από που προέρχεται;
Το θαυματουργό μελισσοκέρι, παράγεται από τις μέλισσες προκειμένου να φτιάξουν τις κυψέλες τους και ήταν το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κεριών, για την αντικατάσταση των όσων παράγονταν από ζωικό λίπος, για το απλό λόγω πως η μυρωδιά που ανέδυαν κατά την καύση ήταν πολύ πιο ευχάριστη.
Το κερί είναι ένα προϊόν, το οποίο εκκρίνεται από τους κηρογόνους αδένες που η μέλισσα έχει στο θώρακά της. Το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες προκειμένου να δημιουργήσει τις κηρήθρες. Οι κηροπλάστριες είναι νεαρές μέλισσες 10 – 15 ημερών, και είναι απαραίτητες για να χτιστούν οι κηρήθρες. Το κερί το οποίο χρησιμοποιούν προκειμένου να καλύψουν το ώριμο μέλι, περιέχει αντιβιοτικές ουσίες, γεγονός που το κάνει ικανό να διατηρεί το μέλι.
Το χρώμα του κεριού μπορεί να διαφέρει και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μπορεί να γίνουν διαφορετικές προσμίξεις ή να είναι διαφορετικής ποιότητας. Συνήθως η απόχρωση του κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο καφέ. Κερι με μεγαλύτερη καθαρότητα θεωρείται το ανοιχτόχρωμο. Συγκεκριμένα, το αγνό κερί που παράγεται από τη μέλισσα είναι λευκού χρώματος, ωστόσο καθώς ενσωματώνεται με τη σκόνη, τη γύρη και την πρόπολη, αποκτά όλο και πιο σκούρα απόχρωση.
Ποιες όμως είναι οι ιδιότητες του κεριού;
Το κερί λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται στην επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, γενικών δερματικών παθήσεων καθώς και για οδοντική χρήση, όπως για την μείωση της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όμως στα καλλυντικά;
Συχνά μπορούμε να συναντήσουμε το μελισσοκέρι σε προϊόντα καλλυντικής χρήσης όπως, αντηλιακά, make up και βρεφικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει όπως προαναφέραμε λόγω τον ευεργετικών του ιδιοτήτων. Το μελισσοκέρι προσφέρει στην επιδερμίδα πέρα όλων των θρεπτικών του ιδιοτήτων και άμεση ενυδάτωση σε βάθος.
Έχετε λοιπόν στην διάθεση σας λίγο μελισσοκέρι και δεν γνωρίζετε πως αν το αξιοποιήσετε;
Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένες καλλυντικές χρήσεις που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν και θα βρείτε πολύ χρήσιμες.
Μελισσοκέρι για σκασμένα χείλη
Την επόμενη φορά που θα έχετε σκασμένα χείλη, δοκιμάστε κερί μέλισσας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα βάλσαμο για τα χείλη που περιέχει κερί μέλισσας ή να φτιάξετε το δικό σας χρησιμοποιώντας αυτή την απλή συνταγή.
DIY lip balm από μελισσοκέρι
Υλικά
- 2 κ.σ. φιλτραρισμένο κερί μέλισσας
- 2 κ.σ. βούτυρο καριτέ
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας
- καθαρά και στεγνά δοχεία για lip balm
- δοχείο πιρεξ ή μια μπασίνα για να λιώσετε τα υλικά
- χάρτινο ποτήρι για έκχυση
- 5–10 σταγόνες έλαιο μέντας ειδικό για υψηλή θερμοκρασία (προαιρετικά, για άρωμα)
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το νερό σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για να λιώσουν τα υλικά.
Κρατήστε τα συστατικά πάνω από τη φωτιά καθώς προσθέτετε το λάδι στην προτίμηση αρώματος που επιθυμείτε (εμείς προτείνουμε μέντα). Στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά.
Τραβήξτε τη μία άκρη του χάρτινου ποτηριού για να δημιουργήσετε ένα μικρό ράμφος για να χύνετε το υγρό μείγμα στα μικρότερα βαζάκια.
Αφού το μείγμα έχει περάσει αρκετές ώρες για να σκληρύνει (στα βαζάκια για lip balm που το έχετε τοποθετήσει) και να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, καλύψτε τα δοχεία με τα καπάκια τους.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φυσικό, κατάλληλο για τρόφιμα λάδι μέντας. Το αιθέριο έλαιο μέντας δεν είναι το ίδιο πράγμα.
DIY Λοσιόν σώματος από μελισσοκέρι σε μορφή μπάρας
Το κερί μέλισσας ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό προστατεύοντας την επιδερμίδα και αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στην επιδερμίδα. Έτσι, το καθιστά ένα εξαιρετικό συστατικό για κρέμα σώματος (Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα)!
Υλικά
- 7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κίτρινα σφαιρίδια κεριού μέλισσας
- 7 κ.σ. βούτυρο καριτέ
- αρωματικό λάδι μελιού (προαιρετικό)
- καλούπια σαπουνιού σιλικόνης
- Δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων σαν μεζούρα Pyrex
- ένα δοχείο για αποθήκευση
Εκτέλεση
Ανακατέψτε 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 4 κουταλιές της σούπας κίτρινο κερί μέλισσας σε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε το για 30’’ μέχρι να λιώσει.
Βγάλτε το μπολ προσεκτικά από τον φούρνο μικροκυμάτων γιατί μπορεί να είναι πολύ ζεστό.
Προσθέστε 7 κουταλιές της σούπας βούτυρο καριτέ και ανακατέψτε το μείγμα.
Προσθέστε 1-3 σταγόνες έλαιο με άρωμα μελιού (ή όποιο άλλο θέλετε). Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε 6 φόρμες σιλικόνης και ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα σε καθεμία.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και να σκληρύνει για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα, εάν χρειάζεται.
Μόλις σκληρύνει, φροντίστε να αποθηκεύσετε τις μπάρες λοσιόν σε δροσερό, ξηρό μέρος για να αποφύγετε το λιώσιμο.
Εσείς πως χρησιμοποιείται το μελισσοκέρι; Αν βρίσκετε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον μοιραστείτε το με τους φίλους σας κάνοντας share.