Ποιο είναι αυτό το πολύτιμο στοιχείο που είναι γνωστό με δύο ονομασίες; Φυσικά, αναφερόμαστε στην βιταμίνη Ε ή λιγότερο γνωστή ως τοκοφερόλη.
Ο όρος τοκοφερόλη είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «τόκος» που σημαίνει γέννα – δημιουργία και το «φέρω». Πρόκειται για ένα στοιχείο που ανήκει στην ομάδα λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων, με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δείτε την χημική σύσταση της τοκοφερόλης:
Με βάση τη χημική τους δομή χωρίζονται σε α-, β-, γ- και δ-τοκοφερόλες, στο σύνολό τους όμως είναι γνωστές ως βιταμίνη Ε. Συνήθως μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές φυτικής προέλευσης ενώ μεγάλη περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες συναντάμε στους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του τις τοκοφερόλες για αυτό και είναι απαραίτητη οι πρόσληψη τους από άλλο μέσο.
Πως βοηθάει η τοκοφερόλη στις ελεύθερες ρίζες ;
Η βιταμίνη Ε είναι άκρως απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Η χρησιμότητα της για όλους τους τύπους κυττάρων είναι απαραίτητη καθώς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων του αίματος, του νευρικού συστήματος, των σκελετικών μυών και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, από τις ελεύθερες ρίζες.
Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός στοιχείων που ωφελεί τον οργανισμό, και ενισχύει την αντιοξειδωτική της δράση είναι η βιταμίνη C και το σελήνιο.
Η βιταμίνη Ε είναι μια δυνατή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.
Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες που συχνά ακούμε;
Η ικανότητα του οργανισμού να μετατρέψει τον αέρα και τα τρόφιμα σε χημική ενέργεια εξαρτάται από μια αλυσιδωτή αντίδραση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και σ φυσιολογικές ποσότητες προστατεύουν από ιούς, βακτήρια, παράσιτα και μικρόβια. Τι γίνεται όμως όταν υπερβαίνουν το ‘’όριο’’; Τότε, εμφανίζουν προβλήματα στον οργανισμό επηρεάζοντας τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA. Έτσι, ως αποτέλεσμα να προκύπτει μια σειρά από νοσήματα και η πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα. Η παραπάνω κατάσταση ονομάζεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται στον οργανισμό όταν υπάρχει παραπάνω ποσότητα ριζών σε αυτόν.
Πρέπει να επισημάνουμε πως ο οργανισμός μας μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες ωστόσο η ικανότητα αυτή ελαχιστοποιείται με το πέρασμα του χρόνου.
Τι ποσότητα βιταμίνης Ε χρειαζόμαστε για μια καλή υγεία ;
Κατά βάση, η ποσότητα τις βιταμίνης Ε που πρέπει να προσλαμβάνουμε αλλάζει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία βρισκόμαστε, την ανάγκη του οργανισμού μας, το φύλο στο οποίο ανήκουμε καθώς και το είδος της διατροφής που ακολουθούμε.
Οι τροφές φυτικής προέλευσης και συγκεκριμένα τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε ενώ οι τροφές ζωικής προέλευσης δεν διαθέτουν τόσο μεγάλα επίπεδα βιταμίνης Ε.
Επί παραδείγματι, αν η διατροφή σας είναι αυξημένη σε τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά όπως ηλιέλαιο, λάδι από σπόρους κάρδαμου, καλαμποκέλαιο, και υψηλής λιποπεριεκτικότητας ψάρια (τόνος, σολομός και πέστροφα), τότε η ποσότητα σε βιταμίνη Ε που πρέπει να ληφθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνεται.
Πως θα ξέρω πόση ποσότητα, όμως πρέπει να λάβω;
Καλό θα ήταν για τέτοιου είδους απορίες πάντα να απευθύνεστε στον προσωπικό σας γιατρό και να μην εμπιστεύεστε τυφλά, αναρτήσεις και προτροπές από μη σχετικά άτομα στο διαδίκτυο. Είναι εξαιρετικό να ενημερώνεστε και να αντλείτε πληροφορίες από αυτό, όμως ειδικά για θέματα υγείας θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί ποιον εμπιστευόμαστε.
Όπως συμβαίνει και στον ιστότοπο μας, τα άρθρα μας έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτεινόμενη λύση για οποιαδήποτε πάθηση, θεραπεία και ενόχληση. ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε έναν ειδικό!
Αν χρειάζεστε φυσική τοκοφερόλη ή αλλιώς βιταμίνη Ε για την παραγωγή οποιουδήποτε είδους τότε μπείτε εδώ: https://www.kirpitsas.gr/el/elproduct/tokoferoli-tocopherol/